新三水网站

注册账号

QQ登录

只需一步,快速开始

杂谈
生活
互动
服务

[讨论] 分享优惠同告诫不思进取的键盘侠

鲜花

1万

1万

神鱼

我们唯一可做嘅就系,改变自己,创新思维,撸起袖子加油干。

首先分享一个滴滴打车嘅优惠,里面可以购买套餐,我之前买左13蚊20次,
我一个超级有钱朋友教我买的优惠券套餐,20次每次减4元,意味着什么呢,
简单举例,好似你从彩虹公园到妇幼滴滴7元,就会减去4元,你实际支付是3元,
然后你又从妇幼再滴滴翻来彩虹公园又系3蚊
我台车3.0的,开车都差唔多,而且要稳位停车
比个题目大家计算,彩虹公园到妇幼几多钱?做老细要识得计数
最衰禁言左十几日,宜家无做左个套餐,得翻8.8折嘅套餐。

回归现实,乜野人会不断进步,乜野人会永远原地踏步。
富人永远系互相帮助,穷人永远系互相鄙视,陷害。

D人穷就系思维上嘅穷,点解佢上网系都要讲歪理,
因为要满足佢平时无人尊重,网络要踩低感觉到现实生活比自己强嘅人。
举例:偷懒环卫工,你系都要尊重佢,咁边个仲会尊重劳动
点解你唔同意我观点,因为你何尝唔想打七你老细
点解人地系老细,你系垃圾,点解人地揸benz,你食臭屎

键盘侠叻到帮人用键盘帮人
问佢有无交过税,开始话无,后来话去超市买野都系交左
证明知识浅薄到不得了
问佢有无做义工,结果好多人都唔出声喇
你再问佢新三水发出来嘅求助,只要系三水本地人嘅求助系唔系次次都有捐款
佢又唔出声喇
咁嘅垃圾除左网上发泄仲可以做得乜

我就开始讲下网络键盘侠点解话抵佢一世穷
作为键盘侠,佢只系懂得上网散播负能量。上班时间上网闲聊,工作时间玩耍,活该穷
观点故意与众不同博取眼球,然后你同佢讲道理
永远唔会讲得佢明,因为佢系故意唔明,要么就是啊Q精神,打死不认输。
回归现实生活,还是照样悲惨,倒不如想想人家讲得有无错,有则改之无则加勉。
边个都唔够胆讲,自己好有货,但系边个系有货,都唔可以睇小人。
但系有D人你一同佢讲野,你就知道佢思维,就知道佢注定一世穷。

举例:某日我准备翻广州,台车仲有油嘅
不过费事入到去兜来兜去稳加油站
于是就系三水某加油站加油,我同个加油工讲:
我有油卡,你唔需要同我整数加,尽加就得
佢答应话好,后来加到240几
注意:当时得我一台车加油
佢手惯可能直接按整数,所以到250元就跳枪
其实我知道台车可以加到270左右
我无叼佢走左,点解因为佢注定一世无达发,因为佢无尊重客户。
客户同我讲过嘅要求同想法,我系牢记住嘅,因为你唔尊重人,无人尊重你。
边个敢保证自己一世顺利,又无人会永远稳唔到钱。
但系无用脑,唔用心,咁真系无人帮到你。
大家有无发觉好多人有钱嘅中意同有钱嘅玩,因为大家思维相近,相处起来舒服。
当然都有之前穷,然后变有钱嘅,好似我朋友咁,也是小学同学。
当年佢屋企好有钱,一早就住别墅,结果佢老豆衰烂赌,投资又失败。
佢屋企变得好穷,仲比人追债,我最记得佢中专都无读完书出来做野。
跟住佢买左台摩托,其实佢屋企已经穷到不得了
买台摩托视为珍宝,请我同佢老豆老母还有两个朋友去食饭
即系当贺车啦
另外两个朋友同我已经系有小车开,一过18岁我地就考左车牌
我地无睇唔起朋友,因为佢勤劳得来嘅,后来佢做起生意,好多朋友都对佢帮忙。
宜家佢一样系小有成就,开靓车。

你发个贴叼电动车,大把人出来请文明用语,证明咩?
电动车本来就唔合法啦系西南城区
明知做衰野就唔好咁扬啦,稳野来搞嘅,又逆行又冲灯。
整到人 自己又无保险,又要赔偿,更加穷。
整到自己 又得闲睇病都唔得闲稳钱,继续穷。
有D人系无视交规,贪方便,方便自己啊嘛,出左事麻烦大到之前方便左嘅全部呕凸。

日日有人话楼市跌啊,广州客衰啊,过来抢贵三水D楼。
佢抢贵新楼,我地间旧楼又比佢拉高左。
咁点解你唔想下稳钱买,等于去到葡京企左1粒种。
分析左下铺开大,都唔够胆整枪500蚊落去,结果真系开大。
自己确实系刚需嘅,就比心机稳钱,有钱就买,无钱就租屋。
每日尽力做好自己,想办法稳多D钱,淋埋D唔等使嘅野无用。
国家可以赚钱同绑住你班人努力工作几十年嘅楼市,点会比佢死。
回归到某一合理位置系会有,
我同你简单讲下,地价系当地政府搞嘅。
建筑成本系市场注定了,现在起楼连营销等费用约2100元/方,系市场决定。
你仲想有3800元一方包装修,除非政府帮你救你。人工只会不断上涨。
其他自己淋….

评分

kEl + 1 不错,支持下
sept + 1 赞一个!

唐伯虎点MM照我嘅,有咩事请先联系佢

鲜花

2万

5万

超级版主

终身荣誉奖原创摄手三水荣誉市民原创写手论坛贡献热心宣传优秀版主论坛热心人论坛元老顾问团专家旅游达人美食达人微信用户勋章

QQ
即系乜7?贡长边个睇?
回复 支持 2 反对 0

我总结一下
人并唔系有钱就成功
健康都好重要
好似叫你斩左只手比五十万你
叫你斩左只脚比八十万
你足够买楼

孩子教育如果唔注意
你多多钱又系无用

我认为每个人都唔需要觉得人地好厉害
但系如果系键盘侠
咁我就只会数到你一无是处
回复 支持 2 反对 0

鲜花

1万

神鱼

三水荣誉市民原创写手神回复

lester1 发表于 2017-10-20 10:10
说你是圣母婊怎么了。总是先占据道德制高点进行批判。键盘侠需要你来定夺?你是谁?新三水你的?真的是搞笑 ...

你有噶嗨道理啊?不面对现实,乱嗨甘钓!!!话垃圾又点?你对号入座么?
回复 支持 1 反对 0

鲜花

中鱼

说你是圣母婊怎么了。总是先占据道德制高点进行批判。键盘侠需要你来定夺?你是谁?新三水你的?真的是搞笑,一口一个垃圾,满嘴脏话,就你这样闲的慌的人天天来论坛发帖告诫别人不要不思进取,我笑了

鲜花

中鱼

做好自己本份就行了,搞得自己跟上帝一样,给你个道德模范好不好

鲜花

中鱼

哗众取宠的小丑,解封了现在又要制造话题夺人眼球?

鲜花

铜鱼

QQ
我想转工,帮我。我唔想做保安。得四千几一个月。唔够洗

你旧乌云 发表于 2017-10-19 16:05
我想转工,帮我。我唔想做保安。得四千几一个月。唔够洗

去我马来西亚个姑妈间duck duck吧做,好唔好?

%潇洒 发表于 2017-10-19 16:27
即系乜7?贡长边个睇?

即系叫你捉啲键盘侠去做智商测试,还有发寻人启事啊个垃圾花店点处理?

鲜花

中鱼

只同意一个观点。
  富人是互相帮助支持的,穷人是互相陷害贬低的。

鲜花

中鱼

突然觉得很有道理

时间旅行者 发表于 2017-10-19 16:35
只同意一个观点。
  富人是互相帮助支持的,穷人是互相陷害贬低的。

即系滴滴优惠券唔同意?

鲜花

中鱼

糖怕苦3點叁MM 发表于 2017-10-19 16:40
即系滴滴优惠券唔同意?

因为  优惠卷是羊毛出在羊身上。

时间旅行者 发表于 2017-10-19 16:46
因为  优惠卷是羊毛出在羊身上。

好简单,我去买两蚊双色球,中左10蚊。系我后面买果五个人,每人买左2蚊,无中。咁你知道原理未?